Διαταραχή Πανικού – Διάγνωση, Συμπτώματα και Θεραπεία

κρίση πανικού, διαταραχή πανικού
Επεισόδιο – Κρίση Πανικού – Διαταραχή Πανικού

Πως να αντιμετωπίσουμε ένα επεισόδιο (κρίση) πανικού.

Η Διαταραχή Πανικού ανήκει στην κατηγορία των Διαταραχών Άγχους. Με βάση το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), οι Διαταραχές Άγχους χαρακτηρίζονται από υπερβολικό ή/και ιδιαίτερα συχνό άγχος, το οποίο επηρεάζει τη λειτουργικότητα του ατόμου ή του προκαλεί υπερβολική δυσφορία.

Το άγχος προκύπτει από την ανησυχία του ατόμου σχετικά με ένα ζήτημα που πιθανολογεί ή γνωρίζει ότι θα εμφανιστεί και το κατά πόσο θα είναι σε θέση να το διαχειριστεί αποτελεσματικά. Στις Διαταραχές Άγχους σημαντικός παράγοντας αποτελεί επίσης το αίσθημα του φόβου που κατακλύζει τα άτομα, η πρώτη αυτή αντίδραση δηλαδή που μας δημιουργείται όταν νιώθουμε απειλή.

Όσον αφορά στη Διαταραχή Πανικού πιο συγκεκριμένα, τα διαγνωστικά κριτήρια (DSM-5) περιλαμβάνουν (1) τις επαναλαμβανόμενες και συχνά απροσδόκητες κρίσεις (επεισόδια) πανικού με διάρκεια λεπτών, αφού συνήθως κυμαίνονται στα 10-15 λεπτά (2) την ανησυχία – φόβο του ατόμου για τουλάχιστον ένα μήνα σχετικά με επόμενες κρίσεις πανικού και τις πιθανές συνέπειές τους, καθώς και την τροποποίηση της συμπεριφοράς του ατόμου εξαιτίας των κρίσεων πανικού. Σε αυτή την περίπτωση το άτομο αλλάζει τη συμπεριφορά του με σκοπό να αποφύγει καταστάσεις που πιστεύει ότι ενδεχομένως θα πυροδοτήσουν ένα επεισόδιο πανικού.

Τέλος, η διάγνωση θα πρέπει να λάβει υπόψη το αν οι κρίσεις πανικού προήλθαν λόγω χρήσης ουσιών ή αν η αιτία τους επεξηγείται καλύτερα από την ύπαρξη μιας διαφορετικής ψυχικής ή/και σωματικής διαταραχής.

κρίση πανικού, αγοραφοβία
Πανικός και Αγοραφοβία – Κρίση πανικού – Επεισόδιο πανικού – Διαταραχή πανικού

Συμπτώματα Επεισοδίου (Κρίσης) Πανικού.

Σύμφωνα με το DSM-5, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού το άτομο θα πρέπει να αναφέρει τουλάχιστον τέσσερα (4) από τα παρακάτω:
 • Τρέμουλο
 • Πόνος στο στήθος
 • Αίσθηση μη πραγματικού (αποπραγματοποίηση)
 • Απόσπαση από τον εαυτό/σώμα του/της (αποπροσωποποίηση)
 • Αύξηση καρδιακού παλμού – Ταχυκαρδία
 • Εφίδρωση
 • Αίσθημα πνιγμού
 • Λαχάνιασμα – Δύσπνοια
 • Ίλιγγος, ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία
 • Ναυτία ή στομαχόπονο
 • Ρίγη ή εξάψεις
 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
 • Φόβος απώλειας ελέγχου ή επερχόμενης τρέλας
 • Φόβος επερχόμενου θανάτου
κρίση πανικού, OCD, επεισόδιο πανικού, πανικός
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή – OCD – Άγχος – Πανικός – Κρίση Πανικού – Επεισόδιο Πανικού – Διαταραχή πανικού

Θεραπεία – Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT)

Η θεραπεία της Διαταραχής Πανικού διαρκεί τόσο ώστε να παρουσιαστεί σημαντική μείωση στη συχνότητα των κρίσεων πανικού που εμφανίζονται στη Διαταραχή Πανικού. Η θεραπεία μπορεί να είναι ψυχοθεραπευτική ή φαρμακευτική (αλλά και συνδυαστικά).

Αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική μέθοδος αποτελεί η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Στο μοντέλο της για τη Διαταραχή Πανικού θέτονται ως ζητήματα η αξιολόγηση του πραγματικού κινδύνου, η παρερμηνεία των σωματικών συμπτωμάτων και η διαδικασία των αυτόματων σκέψεων μέσω των οποίων το άτομο βιώνει ένα επεισόδιο πανικού. Επομένως, πρωταρχικός στόχος της ΓΣΨ είναι η αναγνώριση των παραπάνω και η σταδιακή τροποποίησή τους1.

Μία μέθοδος που χρησιμοποιείται στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία για την καταπολέμηση του πανικού είναι αυτή της έκθεσης.

Το άτομο με την κατάλληλη καθοδήγηση από το θεραπευτή εκτίθεται επίτηδες και αυτοβούλως στις σωματικές αισθήσεις που σχετίζονται με τον πανικό (τα σωματικά δηλαδή συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω). Αυτό ονομάζεται θεραπεία μέσω του ελέγχου του πανικού (Craske & Barlow, 2001) και επιχειρεί να κατευνάσει τις υπερβολικές αντιδράσεις των ατόμων στις σωματικές τους αισθήσεις.

Με την εξάσκηση και την επανάληψη, το άτομο μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει, να τα διαχειρίζεται και να μην τα θεωρεί πλέον ικανά να του στερήσουν τον έλεγχο. Με άλλα λόγια, δημιουργείται ένα περιβάλλον ασφαλέστερο, όπου τα σωματικά συμπτώματα σταδιακά γίνονται όλο και πιο προβλέψιμα και ταυτόχρονα λιγότερο τρομακτικά για το άτομο (Craske, Maidenberg, & Bystritsky, 2001). 

1Beck (1988), Clark (1986)

References

Beck, A. T. (1988). Cognitive approaches to panic disorder: Theory and therapy. In S. Rachman & J. D. Maser (Eds.), Panic: Psychological perspectives (pp. 91-109). Hillsdale, NJ, US: Lawrence Erlbaum Associates, Inc.

Clark, D. M. (1986). A cognitive approach to panic. Behaviour Research and Therapy, 24(4), 461-470. doi:10.1016/0005-7967(86)90011-2

Craske, M., Maidenberg, E. and Bystritsky, A. (1995). Brief cognitive-behavioral versus nondirective therapy for panic disorder. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 26(2), pp.113-120.

Craske, M. G., & Barlow, D. H. (2001). Panic disorder and agoraphobia. In D. H. Barlow (Ed.), Clinical handbook of psychological disorders (pp. 1-59). New York: Guilford.

Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5. (2013). Arlington, VA: American Psychiatric Association

Torpy, J. M., Burke, A. E., & Golub, R. M. (2011). Panic Disorder. JAMA. 305(12):1256. doi:10.1001/jama.305.12.1256

Μετάβαση στο περιεχόμενο