![τελειοθηρία](https://fliatiscbt.gr/wp-content/uploads/2022/12/board-g9b75f462f_1920-1-1024x683.jpg)
Τι είναι η Τελειοθηρία;
Αναλογιστείτε το πως θα σας φαινόταν να παρακολουθείτε έναν κυνηγό εξοπλισμένο με κάθε λογής εξαρτήματα να αναζητά αδιάκοπα ένα θήραμα που δε μπορεί να πιάσει. Και ταυτόχρονα να εξισώνει την προσωπική του αξία αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα το κατά πόσο κοντά φτάνει στην κατάκτηση του θηράματος.
Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει όταν προσπαθούμε να είμαστε ή να τα κάνουμε όλα τέλεια – κυνηγώντας δηλαδή το “άπιαστο” τέλειο. Από τον παραπάνω συλλογισμό προκύπτουν και οι λέξεις “τελειοθηρία” και “τελειοθηρικός”. Αλήθεια, υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός ορισμός του “τέλειου”; Με άλλα λόγια, μπορεί κάτι που είναι τέλειο για έναν άνθρωπο να είναι τέλειο και για όλους τους υπόλοιπους;
Η τελειοθηρία αποκτά κλινική υπόσταση από τη στιγμή που δημιουργεί δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητα, αφού μεταξύ άλλων το άτομο:
- Θέτει συνεχώς ιδιαίτερα υψηλά στάνταρ (ή πρότυπα) και προσπαθεί διαρκώς να συμβαδίσει με αυτά. Μπορεί να τα θέτει τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους και καθορίζονται από την προσωπική αντίληψη του ίδιου του ατόμου σχετικά με την τελειότητα.
- Καθορίζει την προσωπική του αξία ως άτομο ανάλογα με το κατά πόσο πετυχαίνει αυτά τα υπερβολικά υψηλά στάνταρ.
- Συνεχίζει να θέτει και να κυνηγάει αυτά τα στάνταρ παρά τις επακόλουθες αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως βιώνει σε διάφορους τομείς της ζωής του.
“Η τελειοθηρία είναι η καλύτερη φίλη της αναβλητικότητας”
Τα τελειοθηρικά άτομα τείνουν να θεωρούν μη αποδεκτό οτιδήποτε δεν είναι τέλειο και πολλές φορές διακατέχονται από έντονη αναβλητικότητα, αφού συνεχώς αναβάλλουν καθήκοντα ή υποχρεώσεις μιας και αυτά δεν φαίνεται να πληρούν σχεδόν ποτέ τα τελειοθηρικά υψηλά τους πρότυπα.
Μάλιστα, υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την ισχυρή σύνδεση μεταξύ τελειοθηρίας και αναβλητικότητας (Flett et al. 1992; Rice et al., 2012; Shih, 2017; Walsh & Ugumba-Agwunobi, 2002). Ενδεικτικά τα ευρήματα των ερευνών σχετικά με τη σύνδεση τελειοθηρίας και αναβλητικότητας δείχνουν – μεταξύ άλλων – συσχέτιση υψηλών επιπέδων άγχους και υπερ-ανησυχίας για αποτυχία, καθώς και το ότι οι αναβλητικές συμπεριφορές πηγάζουν από τον καθορισμό υψηλών προτύπων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα των Smith et al. (2017) υπάρχει μία θετική συσχέτιση μεταξύ τελειοθηρίας και αναβλητικότητας, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο τελειοθηρικός είναι κανείς τόσο περισσότερο αναβάλλει.
![Τελειοθηρία](https://fliatiscbt.gr/wp-content/uploads/2021/06/WhenisPerfectionismaproblemtipstohelpwithprocrastinationwellbeingandmentalhealthbyTheSkillCollectiveClinicalPsychologistCounsellorsinSubiacoPerth.png)
![Τελειοθηρία](https://fliatiscbt.gr/wp-content/uploads/2021/06/WhenisPerfectionismaproblemtipstohelpwithprocrastinationwellbeingandmentalhealthbyTheSkillCollectiveClinicalPsychologistCounsellorsinSubiacoPerth.png)
Τελειοθηρία & Ψυχοπαθολογία
Στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικάνικης Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM – 5) η τελειοθηρία και οι τελειοθηρικές συμπεριφορές ή πεποιθήσεις εμφανίζονται ως χαρακτηριστικά κριτήρια διάφορων διαταραχών. Ωστόσο, η τελειοθηρία δεν αποτελεί από μόνη της ξεχωριστή διαταραχή.
Πιο συγκεκριμένα, πλήθος ερευνών δείχνει την ισχυρή σύνδεση που υπάρχει μεταξύ της τελειοθηρίας και διάφορων διαταραχών όπως είναι η κατάθλιψη, οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (π.χ. ψυχογενής βουλιμία), η ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή γενικευμένου άγχους, η διαταραχή πανικού, η διαταραχή κοινωνικού άγχους, ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας κ.α. (Halmi et al. 2005; Hewitt & Flett, 1991; Shahar et al. 2003;). Παράλληλα, υπάρχουν μελέτες που συνδέουν την τελειοθηρία με την ευαισθησία στο άγχος (Flett, Greene & Hewitt, 2004).
Και παρά το γεγονός ότι η τελειοθηρία συνδέεται με τα κατορθώματα, τις περισσότερες φορές φαίνεται να έχει να κάνει με αρνητικά αποτελέσματα καταστάσεων όπως η αποτυχία, η ενοχή, η ντροπή ή/και παθολογίες όπως η κατάθλιψη, ο αλκοολισμός, το άγχος και οι διαταραχές προσωπικότητας (Flett, Hewitt, Garshowitz, & Martin, 1997; Hayward & Arthur, 1998; Hewitt & Flett, 1991; Hewitt, Mittelstaedt, & Flett, 1990).
Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι η τελειοθηρία είναι ένα δια-διαγνωστικό χαρακτηριστικό και αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη πολλών διαταραχών. Δηλαδή η φαινομενολογική ύπαρξη τελειοθηρικών χαρακτηριστικών προδιαθέτει για την ενδεχόμενη εμφάνιση ψυχικής διαταραχής (Egan, Wade & Shafran, 2011).
![τελειοθηρία](https://fliatiscbt.gr/wp-content/uploads/2024/04/brett-jordan-fMbRKk2la0s-unsplash-1-1024x768.jpg)
![τελειοθηρία](https://fliatiscbt.gr/wp-content/uploads/2024/04/brett-jordan-fMbRKk2la0s-unsplash-1-1024x768.jpg)
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) & Τελειοθηρία
Η Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (ΓΣΨ) μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της τελειοθηρίας με παρεμβάσεις και τεχνικές που έχουν μελετηθεί και ερευνηθεί κατά κόρον (Kutlesa, 2002; Pleva & Wade, 2006, Riley et al., 2007).
Πιο συγκεκριμένα, οι Flett et al. (1998) τόνισαν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που επιχειρούν να μειώσουν την τελειοθηρία να επικεντρώνονται στην τροποποίηση γνωστικών μοτίβων (γνωστικός = αφορά τη σκέψη και τις πεποιθήσεις μας), όπως είναι ο υπερβολικός μηρυκασμός (όταν δηλαδή αναμασούμε συνεχώς τις ίδιες σκέψεις). Επίσης, οι Flett et al. (2004) πρότειναν ότι υψηλά τελειοθηρικά άτομα μπορούν να επωφεληθούν από τη ΓΣΨ μέσω θεραπευτικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στο φόβο του φόβου και την τάση για συχνές, ανεξέλεγκτες σκέψεις σχετικά με την ανάγκη να είναι κανείς τέλειος.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η μελέτη των Flett, Greene & Hewitt (2004) έκανε λόγο για σύνδεση της τελειοθηρίας με την ευαισθησία στο άγχος, κάτι που έδωσε βήμα για την ανάπτυξη πετυχημένων ΓΣ θεραπευτικών παρεμβάσεων για τη μείωση της ευαισθησίας αυτής (Otto & Reilly-Harrington, 1999).
Παρόλα αυτά, χρειάζεται να επισημανθεί ότι η τελειοθηρία πολλές φορές δύναται να λειτουργήσει και ανασταλτικά στην θεραπευτική ανταπόκριση των θεραπευόμενων, κάτι που υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες (Blatt, Quinlan, Pilkonis, & Shea, 1995; Blatt, Zuroff, Bondi, Sanislow, & Pilkonis, 1998; Zuroff & Blatt, 2006).
Video Links
References